Сіль та цукор в харчуванні дитини до 1 року


цукор для дитини – Цукор в раціоні дітей до 1 року
– Чи є цукор джерелом глюкози?
– Чи відмовиться дитина їсти несолодку їжу?
– Сіль в дитячому харчуванні

Всім нам добре відомо, що смакові пристрасті та харчові звички формуються в самому ранньому дитинстві, разом з введенням в раціон дитини першого прикорму. До цього моменту дитині не знайомий смак ні так улюбленого нами цукру, ні незамінної в побуті солі. Ці речовини з’являються в стравах призначених для новонародженого лише при добровільній згоді матері та під її безпосереднім наглядом. Та хіба може бути смачною каша, якщо не додати в неї трішки цукру? Або чи можна зварити дитині смачний курячий бульйон без солі? Ці традиційні батьківські стереотипи, нав’язані в минулому нашими батьками, є основою формування невірних та небезпечних смакових пристрастей тепер вже наших власних дітей.

сіль для дитиниЧисельні наукові дослідження, присвячені питанням дитячого харчування, встановили, що дітям у віці до року немає ніякої необхідності вводити в раціон жодну з перерахованих речовин. Крім того, на законодавчому рівні виробники дитячого харчування зобов’язані виключити наявність даних речовин в продукції, що випускається промисловістю. І більшість відповідальних компанії вже давно дотримуються цього правила. В їх продуктах харчування для дітей немає звичного для нас цукру та солі. Внаслідок цього куплений продукт нам, дорослим людям, видається на смак або прісним, позбавленим смаку, або просто несмачним. Тим не менше, це і є справжній, натуральний смак інгредієнтів, які покладені в основу того чи іншого найменування харчування для дітей. І хоча апетитна каша з упаковки відомого виробника на смак є не солодкою, підсолоджувати її цукром не можна ні в якому випадку. Так само й м’ясні консерви з баночок не потребують додаткової кількості солі для доповнення смаку, адже це і є натуральний смак даного продукту.

Цих правил слід дотримуватись саме батькам дітей. Щоб було легше запам’ятати принципи харчування дитини, давайте розглянемо невелику інформацію про вплив солі та цукру на організм дитини.

Цукор в раціоні дітей до 1 року

Цукор – це звична для всіх нас назва речовини сахарози, яка характеризується приторно солодким смаком, добре розчиняється в воді і має порівняно низьку вартість. У зв’язку з цим цукор поширений практично у всіх куточках світу. Ми щоденно вживаємо цукор самі та намагаємось його ввести в раціон харчування новонароджених дітей. При цьому мотивацією більшості батьків є те, що дитина росте і їй необхідна глюкоза, а їжа з цукром стає смачнішою, тому нехай малюк краще їсть солодку їжу, ніж має від неї відмовлятись. Аргументів на користь вживання цукру є досить багато. Але кожен з них можна легко і просто спростувати.

Чи є цукор джерелом глюкози?

Теоретично це істинна правда – цукор дійсно розщеплюється в організмі до цієї речовини, прискорює багато життєво важливих процесів і сприяє активності головного мозку. Однак, цей же цукор, не до кінця спожитий організмом, відкладається в жирові тканини, стаючи однією з головних причин ожиріння. Цей же цукор веде до руйнування емалі зубів, до початку незворотного процесу гниття. І це лише кілька доводів проти використання цукру в дитячому харчуванні.

Глюкоза, безперечно, дуже необхідна організму дитини для росту та нормального розвитку. Але в природі існує досить багато речовин, що містять глюкозу або в чистому вигляді, або у вигляді хімічних сполук. До таких речовин відносяться: фруктоза, лактоза, коричневий нерафінований цукор, мальтоза (полімер глюкози), декстроза та ще цілий ряд інших органічних сполук, які одночасно є відмінними джерелами глюкози, і при цьому не несуть із собою стільки шкоди, як звичайний рафінований цукор.

Але дитячі лікарі висловлюють думку, що навіть цими речовинами ні в якому разі не варто зловживати. Фруктоза та глюкоза присутні у всіх нині відомих овочах і фруктах, причому в своєму природному, натуральному вигляді – це і є найкраще джерело глюкози для вашої дитини.

Чи відмовиться дитина вживати несолодку їжу?

Це переконання ми нав’язуємо самі собі, так як смак цукру новонародженому не знайомий в принципі. А що ж тоді можна сказати про досить солодке материнське молоко? Лікарями доведено, що грудне молоко містить тільки корисну дітям лактозу та глюкозу.
А тепер подивимося, що буде, якщо все-таки підсолодити харчування, призначене для дитини.

По-перше, таким чином батьки обдурять апетит. Солодка їжа дає помилкове відчуття насичення, з’ївши невеличку кількість продукту, дитина добровільно відмовиться від їжі – це тягне за собою перші розлади харчування та провокує хронічну відсутність апетиту.

По-друге, цукор є одним з відмінних консервантів, який зупиняє розвиток багатьох бактерій. Потрапивши в дитячий організм, він почне руйнувати шкідливі речовини, викликаючи здуття кишечника та бродіння. Ось порада для тих, хто все одно переконаний у користі цукру для новонароджених дітей. Додавайте його у вже приготовану страву, а не під час варіння. Це допоможе уникнути численних травних проблем у дитини.

По-третє, цукор має своєрідні «наркотичні» властивості, які викликають залежність. Коротко кажучи, можна сказати, що цукор дає організму дитини глюкозу і вона починає відчувати неймовірну бадьорість, приплив енергії, яку викликають ендорфіни. Коли рівень цукру в крові знову наблизиться до норми, дитина знову захоче цього почуття радості та емоційного підйому. Таким чином, поступово дитина сама почне просити, або навіть вимагати солодкої їжі. Все, тепер перед вами типовий ласун, у якого незабаром почнуться проблеми з зубами, може з’явитись цукровий діабет та відбудуться незворотні зміни центральної нервової системи.

Отже, висновок один – дітям першого року життя смак цукру не знайомий і потрібно всіляко відгородити їх від цього знайомства.

Сіль в дитячому харчуванні

Багатьох батьків також цікавить, чи можна додавати сіль в дитяче харчування. Сіль безумовно дуже важливий компонент будь-якого раціону. Більше того, сіль приймає участь у багатьох життєво важливих процесах. Але, якщо розглянути це питання глибше, то виявиться, що мова йде не про ту кухонну сіль, яка традиційно стоїть на прилавках наших магазинів, а про дуже складну за своїм складом хімічну речовину. Ось лише ряд компонентів цієї речовини: хлорид натрію (звичайна сіль), мідь, цинк, марганець і так далі. І найголовніше, що ця найцінніше речовина є практично в усіх продуктах нашого харчування.

Наведемо конкретні цифри. В раціоні новонароджених та в дітей першого року життя добова норма солі становить 0,3 г (після року ця цифра може бути збільшена до 0,5 г). І цю кількість солі дитина повністю отримує зі своєї звичної їжі – маминого молока або молочних сумішей. Тому при підгодовуванні не тільки не бажано, але й не можна додавати сіль в суміші харчування. Нирки та підшлункова залоза новонародженого не впораються з таким колосальним навантаженням.

Висновок: якщо батьки дійсно люблять свою дитину і дбають про неї, їм слід відмовитись від використання солі хоча б до досягнення дитиною річного віку.

Коментарів немає