Актинідія полігамна (Actinidia polygama) – це багаторічна рослина з родини актинідієвих. Як і актинідія коломікта, ця лікарська рослина має вигляд виткої ліани середнього розміру. Листя – цілісне, чергове, зубчасте, притупленої або загостреної форми. Квіти актинідії полігамної 5-пелюсткові, одиничні, правильні, рідше бувають розташовані по 2-3 квітки в суцвітті, містяться в пазухах середніх листків молодих пагонів, мають ширину до 2,5 см. Плоди цієї рослини – ягоди, які мають гострий конічний носик. Цвітуть в липні.
Актинідія полігамна росте на Далекому Сході та в країнах Східної Європи.
Хімічний склад та властивості актинідії полігамної
Для лікування використовуються плоди, коріння та надземна частина рослини. Плоди вважаються неїстівними, оскільки мають гіркуватий пекучий смак та викликають легкий опік та подразнення слизової оболонки ротової порожнини.
До складу плодів актинідії входить від 1000 до 1500 мг аскорбінової кислоти, близько 8,3 мг каротину та 130 мг вітаміну Р. Недозрілі плоди містять алкалоїди. Листя має у своєму складі кумарини, метабілактон та актинідини. Насіння має досить високий вміст жирної олії (близько 6,9%), що містить стеаринову, пальмітинову, арахідонову, лінолеву та масляну кислоти.
Застосування актинідії полігамної
В науковій та народній медицині Японії часто застосовується екстракт коріння та плодів цієї рослини що носить назву полігамол. Такий екстракт проявляє загальнозміцнюючу та сечогінну дію та використовується у формі ін'єкцій 0,3-процентного розчину з метою посилення серцевої діяльності. Крім цього, в Японії настоєм плодів та пагонів знімають запаморочення, лікують ревматизм, гонорею та параліч. Також свіжі ягоди їдять для вгамування спраги, а з листя готують чудовий соус.
Актинідія полігамна, як і пурпурова та гостра, є популярною в Китаї. Порошок з плодів рослини китайці застосовують як знеболюючий засіб при болях у попереку та животі, а від простуди готують ванни з гілля та плодів.