Астрагал солодколистий (Astragalus glycyphyllos) – це багаторічна трав'яниста лікарська рослина з голим або негусто опушеним стеблом, яка належить до родини бобових. Стебло астрагалу солодколистого розгалужене, висхідне, завдовжки 40-90 см. Листя непарне, чергове, перисте, складається з 4 - 7 пар еліптичних довгастих листочків, нижня поверхня яких має специфічне опушення. Квіти цієї рослини зеленувато-жовті, зібрані в короткі густі китиці. Плоди астрагалу — боби. Цвіте він з червня по серпень.
Астрагал солодколистий зустрічається майже по всій території нашої країни на полях, узліссях, в мішаних лісах та чагарниках.
Хімічний склад та заготівля астрагалу солодколистого
Рослина має у своєму складі аспарагін, гліциризин, сапоніни, флавоноїди, а також незначну кількість алкалоїдів та дубильні речовини.
Заготовляють цю лікарську траву (Herba Astragali glycyphyllij) під час утворення плодів. Для цього рослини зрізають на висоті 5 - 7 см над рівнем землі, сушать у спеціальних приміщеннях або під наметами, періодично перегортаючи. Після сушіння отримують приблизно 25% сировини від початкової ваги зібраних рослин. Ця лікарська рослина є неофіційною.
Застосування та лікувальні властивості астрагалу солодколистого
За своїми лікувальними властивостями астрагал солодколистий дуже подібний до астрагалу шерстистоквіткового. В закордонній фармацевтичній промисловості з цієї рослини виготовляють сечогінні засоби.
В народній медицині України та ряду інших зарубіжних країн астрагал солодколистий використовують для лікування катару верхніх дихальних шляхів, проносу, захворювань сечовивідних шляхів та нирок, шлунково-кишкових розладів, ішіасу, сифілісу, болючих та нерегулярних менструацій, а також застосовують при опущенні матки та для підвищення секреції молока в матерів, які годують дитину грудьми.
Для приготування відвару з цієї трави потрібно взяти 20 г астрагалу та заварити на склянці води. Вживати ліки потрібно тричі на добу по 2 столових ложки.