Білий гриб (Boletus edulis, боровик) – це гриб, що належить до родини болетових. Його шапка спочатку має форму півкулі, а згодом стає розпростерто-опуклою, діаметром від 3 до 15 (іноді 25 см), тонко зморшкуватою. Колір шапки білого гриба залежить від того, в якому місці він виріс. Під дубом він набуває кольору горіха, під сосною - червонувато-коричнюватого відтінку. Нижня сторона шапки є пористою, спочатку вона має білий відтінок, потім стає жовтаво-зеленуватою. Ніжка білого гриба товста, із зовнішньої сторони сітчаста з білим відтінком. В молодих грибів ніжка спочатку бочкоподібна, а потім стає циліндричною. М'якуш гриба білий, щільний, з характерним легким приємним смаком і запахом. При розламуванні гриб не змінює свого кольору. Ростуть білі гриби в хвойних і листяних лісах по всій території України.
Заготівля та хімічний склад білого гриба
Збирають та заготовляють білі гриби від червня до листопада. Для приготуванні ліків і страв білі гриби застосовують у свіжому вигляді, а також солять, сушать та маринують.
Після збору грибів їх необхідно зразу очистити від листя та піску, відокремити ніжки, шапки великого розміру порізати на куски, нанизати не миючи на нитки і сушити в затіненому місці, на горищі або в сушарці при температурі 60 градусів.
Якщо ніжки грибів під час висушування потемніли, їх слід викинути, бо вживання їх викликає кишково-шлункові захворювання. Не можна також сушити і вживати зіпсовані гриби.
Хімічний склад білих грибів є специфічним. Вони містять білки, жири (0,4%), сполуки азоту (5,4 %), фібрин (1,01 %), цукри та вуглеводи (2,72 %), золу (0,95 %), алкалоїд герцинін та ароматичні речовини.
Фармакологічні властивості білого гриба
З білого гриба на сьогоднішній день синтезовано речовини, які характеризуються тонізуючими і протипухлинними властивостями. В народній медицині з давніх часів екстрактом з білого гриба змащували обморожені ділянки шкіри, що значно прискорювало загоювання. Крім цього білі гриби є корисними при стенокардії і мають загальнозміцнюючий вплив на організм.