Буркун високий (Melilotus altissimus) – це трав'яниста дворічна лікарська рослина, яка належить до родини бобових. Вона має розгалужене, прямостояче, заввишки 50 – 150 сантиметрів стебло. В буркуна високого вирізано-зубчасте трійчасте листя. Верхні листки довгасті, а нижні – оберненої яйцеподібної форми. Всі листки мають 14 – 16 пар бокових жилок. Прилистки в цієї рослини цілісні, шилоподібні. Квіти буркуна зигоморфні, двостатеві, дрібні, золотисто-жовтого відтінку, зібрані у пазушних багатоквіткових китицях. Плоди буркуна боби. Цвіте ця лікарська рослина з червня по серпень.
Буркун високий зустрічається іноді в центральних та східних регіонах України. Він росте на луках, біля берегів водойм та у вологих місцях.
Хімічний склад та заготівля буркуну високого
Щодо хімічного складу, буркун високий подібний до буркуну лікарського. Рослина містить 0,4 – 1,0% кумарину, 4,3% жирів, 17 - 18% білку, 0,01 - 0,02% ефірної олії, а також кумарову і мелілотову кислоти, мелілотин, похідні пурину, глікозид мелілотозид.
В народній медицині застосовують буркун високий, зібраний в період цвітіння. Під час заготівлі зрізають верхівки рослин завдовжки 20 - 30 см та бокові пагони. Зібрану сировину сушать в наметах або прямо на відкритому сонці. Після цього сушену траву молотять та просівають через спеціальні металеві сита з метою відокремлення товстих стебел. Сушеного буркуну отримують близько 25% від початкової ваги свіжозібраних рослин. Зберігати цю лікарську сировину можна до 2 роки. В аптеках буркун високий не продається.
Лікувальні властивості буркуну високого та рецепти
Відвари та настої з буркуну високого мають седативні, болетамуючі, відхаркувальні, пом'якшувальні, антикоагулюючі та вітрогінні властивості. Ліки з цієї рослини покращують кровообіг, зменшують набряки та усувають запальні процеси. В народній медицині буркун високий застосовують для виготовлення витяжного зеленого пластиру, який використовується при тромбозі коронарних судин, стенокардії, судомах. Також ця рослина входить до складу лікувальних сумішей лікарських трав, що призначаються для лікування туберкульозу легень, бронхіту, набряків, ревматизму і болів у шлунку.
В нетрадиційній медицині буркун високий, як і буркун білий та буркун лікарський, застосовують при мігрені, кашлі, гіпертонії, безсонні, захворюваннях печінки, клімактеричних розладах, хворобах яєчників, а також як засіб для підвищення кількості молока у матерів-годувальниць.
В профілактичних цілях рослину використовують як харчову добавку. З молодого листя рослини готують окрошки, салати, супи, а цвіт і сушене листя застосовують як спеції для різних кулінарних страв.
Внутрішньо вживають настій буркуну з 2 столових ложок трави та 200 мл окропу. Його п’ють по третині склянки двічі на добу. Також настій цієї лікарської рослини можна запарити з 1 столової ложки сировини та склянки окропу. Його настоюють 2 - 3 години, проціджують і вживають теплим 3 рази на день по четверті бабо третині склянки. Цей настій допомагає при лікуванні герпесу, фурункул і тріщин заднього проходу. Суміш квітів буркуну, золототисячника та підбіли звичайної у рівних долях запарюють в 1 склянці окропу. Для цього потрібно взяти 1 столову ложку суміші трав. Настій витримують 10 - 20 хвилин і п’ють по півсклянки кілька раз на день протягом 4 тижнів для лікування захворювань яєчників.
Зовнішньо використовують настій квітів буркуну високого на олії у пропорції 1:10. Такі ліки прискорюють визрівання фурункулів. Примочки та компреси із запареного окропом листя та квітів також можна використовувати при фурункулах і тріщинах заднього проходу. Також цей засіб сприяє розсмоктуванню при запаленнях грудних залоз та набряках суглобів, що спричинені ревматизмом.
Взявши 2 столові ложки трави буркуну високого, квітів ромашки, листя мальви, алтеї лікарської і насіння льону звичайного в рівних долях роблять відвар у двох склянках води, який можна застосовувати для примочок і припарок від герпесу.
Дуже корисні з буркуну вітамінні салати. Для приготування такого салату відварену картоплю ріжуть кубиками, додають подрібнену цибулю з буркуном, заправляють сметаною або олією. На 200 грам вареної картоплі потрібно 25 грам молодого листя буркуну, 25 - 50 грам зеленої цибулі, олії або сметани до смаку. Не менш популярним є салат з огірками і яйцями. Для його приготування слід дрібно порізані свіжі огірки, додати посічений буркун і цибулю, порізані на шматочки яйця та заправити суміш майонезом або сметаною. На 50 грам огірків потрібно взяти 25 грам зеленої цибулі, 25 грам молодого листя буркуну, 2 варених яйця і 20 грам майонезу або сметани.