Буркун зубчастий (Мelilotus dentatus) – це дворічна трав'яниста лікарська рослина з родини бобових. У неї прямостояче, розгалужене стебло, висота якого становить 40 – 80 см. Листя трійчасте, дрібнозубчасте. Нижні листки видовжені еліптичні, а верхні – довгасті прямі. Листя буркуну зубчастого має від 18 до 40 пар бокових жилок. Прилистки серединних листків на стеблі зубчасті надрізані. Квітки рослини двостатеві, дрібні, зигоморфні, мають яскраво-жовтий відтінок, розташовані в пазушних багатоквіткових китицях. Плід буркуну зубчастого біб, а цвіте ця лікарська рослина з липня по серпень.
Буркун зубчастий трапляється у степах та лісостеповій зоні України. Він росте на солончаках та солонцюватих грунтах.
Хімічний склад та зберігання буркуну зубчастого
У медицині використовують буркун, зібраний під час цвітіння. При зборі цієї трави верхівки з боковими пагонами довжиною 20 - 30 см зрізають і сушать в тіні або прямо на сонці. Сушену траву буркуну зубчастого обмолочують і просівають крізь металеве сито. Готової для вживання сировини виходить близько 25% від початкової ваги. Термін придатності сушеного буркуну 2 роки. В аптеках ця трава не продається.
До складу трави буркуну зубчастого входить близько 0,5 - 1% кумарину, 17% білку, 4% жирних речовин, кумарову і мелілотову кислоти, мелілотин, похідні пурину, глікозид мелілотозид та незначна кількість ефірної олії.
Фармакологічні характеристики буркуну зубчастого
Ліки з буркуну зубчастого мають пом'якшувальні, відхаркувальні, болетамуючі, седативні, вітрогінні та антикоагулюючі властивості. Ця трава стимулює кровообіг, допомагає у лікуванні набряків та запальних процесів. Буркун зубчастий використовують для виготовлення зеленого витяжного пластиру, при тромбозі коронарних судин, стенокардії, та у якості проти судомного засобу. Ця трава входить до складу сумішей лікарських рослин, що використовуються для лікування бронхіту, туберкульозу, при болях у шлунку, набряках та ревматизмі. В народній медицині буркун зубчастий застосовують для виготовлення витяжного зеленого пластиру, що застосовується при судомах, тромбозі коронарних судин і стенокардії.
В нетрадиційній медицині буркун застосовують при гіпертонії, безсонні, мігрені, кашлі, клімактеричних розладах, захворюваннях печінки, хворобах яєчників, а також як засіб для підвищення кількості молока у матерів-годувальниць.
В профілактичних цілях цю рослину, так як і буркун високий та буркун білий, використовують як харчову добавку. З молодого листя рослини готують салати, окрошки, супи, а сушене листя та цвіт застосовують у якості спецій.
Внутрішньо вживають настій буркуну з 2 столових ложок трави та 200 мл окропу. Його п’ють по третині склянки двічі на добу. Також настій цієї лікарської рослини можна запарити з 1 столової ложки сировини та склянки окропу. Його настоюють 2-3 години, проціджують і вживають теплим 3 рази на день по четверті бабо третині склянки. Цей настій допомагає при лікуванні герпесу, фурункул і тріщин заднього проходу. Суміш квітів буркуну, золототисячника та підбіли звичайної у рівних долях запарюють в 1 склянці окропу. Для цього потрібно взяти 1 столову ложку суміші трав. Настій витримують 10 - 20 хвилин і п’ють по півсклянки кілька раз на день протягом 4 тижнів для лікування захворювань яєчників.
Зовнішньо застосовують настоянку з квітів буркуну зубчастого на олії у співвідношенні 1:10. Такий засіб прискорює визрівання фурункулів. Примочки та компреси із запареного листя і квітів можна також застосовувати при тріщинах заднього проходу та фурункулах. Ліки з буркуну сприяють розсмоктуванню при запаленнях грудних залоз та набряках суглобів, що викликані ревматизмом.
Взявши 2 столові ложки трави буркуну зубчастого, листя мальви, квітів ромашки, насіння льону та алтеї лікарської в однаковій кількості готують відвар на півлітра води. Такі ліки можна використати при герпесі у вигляді примочок та припарок.
Дуже корисні з буркуну вітамінні салати. Для приготування такого салату відварену картоплю ріжуть кубиками, додають подрібнену цибулю з буркуном, заправляють сметаною або олією. На 200 грам вареної картоплі потрібно 25 грам молодого листя буркуну, 25 - 50 грам зеленої цибулі, олії або сметани до смаку. Не менш популярним є салат з огірками і яйцями. Для його приготування слід дрібно порізані свіжі огірки, додати посічений буркун і цибулю, порізані на шматочки яйця та заправити суміш майонезом або сметаною. На 50 грам огірків потрібно взяти 25 грам зеленої цибулі, 25 грам молодого листя буркуну, 2 варених яйця і 20 грам майонезу або сметани.