Перейти до контенту

Буряк звичайний – застосування в медицині


лікувальні властивості буряка Буряк звичайний (Beta vulgaris) – це овочева коренеплідна дворічна рослина, що відноситься до родини лободових. Протягом першого року буряк має вигляд розетки великого черешкового листя з м'ясистим товстим коренем, який може мати різну форму (округлу, циліндричну, овальну, конічну або приплюснуту) та колір. На другому році життя посаджене в землю коріння (плоди) утворюють гіллясті, прямі квітконосні стебла з листям. Квіти цієї лікарської рослини двостатеві, розміщені по кілька вкупі. Плодами буряку звичайного є клубочки (супліддя).

Буряк звичайний столовий вирощується по всій території України як культурна овочева рослина.

Хімічний склад буряка звичайного

Лікувальні властивості буряка звичайного (столових буряків) зумовлені великою кількістю фізіологічно-активних корисних сполук. Їх концентрація є досить висока, тому ця рослина має лікувально-профілактичне значення. До складу столового буряку входять: сахароза, глюкоза, фруктоза, щавлева, яблучна, лимонна кислоти, близько 1% пектину, майже 2% білку, 0,01 мг% каротину, 10 - 15 мг% аскорбінової кислотаи, а також 0,02 мг% вітаміну В1, 0,04 мг% вітаміну В2, 40 - 45 мг% магнію, більш ніж 1200 мкг/100г заліза, 140 мкг/100 г міді. Крім цього буряк звичайний столовий містить цинк, ванадій, марганець, бор, йод, кобальт, рубідій, фтор, літій, молібден, бетаїн, сполуки калію та барвники.

Лікувальні властивості буряка звичайного та рецепти

Сік буряка звичайного проявляє діуретичну, спазмолітичну і протисклеротичну дію. Він стимулює процес творення крові, покращує секрецію шлункового соку і перистальтику кишечника, затримує розвиток у кишечнику шкідливих мікроорганізмів, підвищує міцність кровоносних капілярів, сприяє виведенню холестерину, знімає спазми судин, допомагає при пухлинах, регулює загальний обмін речовин, покращує роботу статевих залоз та зір. Також відомо, що сік з буряка звичайного проявляє протизапальну та ранозагоювальну дію.

Вживання столового буряка звичайного допомагає при тиреотоксикозі, атонії кишечника, аритміях, спастичних колітах, гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, захворюваннях печінки, хронічних запорах. Як ефективний засіб у боротьбі з цингою застосовується квашений буряк.

У фармацевтичній промисловості з коренів цієї рослини виготовляють препарат під назвою ацидин (Acidin-pepsinum), який покращує перетравлюванню їжі.

Внутрішньо сік буряка вживають у вигляді напою разом з соками моркви і редьки. Напій готують з рівних частин трьох соків та вживають по 1 столовій ложці три рази на добу. Такі ліки допомагають при залізодефіцитних анеміях. Також сік буряка звичайного столового п’ють з медом у пропорції 1:1, або разом з соком журавлини у співвідношенні 2:1 при спазмах судин, гіпертонії, або у якості заспокійливого засобу. Для лікування гіпертонії сік з буряка вживають по півсклянки тричі на день кілька днів підряд. Відомо також, що сік цієї лікарської рослини є чудовим послаблюючим засобом, як і салат з вареного коріння столових буряків. Також відомо, що буряк звичайний допомагає при ракових захворюваннях.

Зовнішньо застосовують свіжонатерті корені буряка, які прикладають до ран щоб пришвидшити загоювання.

У значній кількості вживати буряк не рекомендується лише при наявності нирковокам'яної хвороби та ще декількох порушеннях обміну речовин.