Глід криваво-червоний (Crataegus sanguinea) - це невеликий кущ або дерево висотою 2 - 4 метри. Ця рослина належить до родини трояндових, її пурпурово-коричневі міцні гілки вкриті прямими колючками, довжина яких 2 - 5 см. Листя глоду волосисте, зверху має темно-зелений колір, а знизу – яскраво-зелений відтінок. Форма листків може бути широка ромбоподібна або обернено-яйцеподібна, краї листків 3-7-лопатеві великозубчасті або з неглибоким зубцями та пилчастими лопатями. Квіти цього куща двостатеві, правильні, п’ятипелюсткові, блідо-пурпурового кольору, зібрані у щиткоподібні густі суцвіття. Тичинки квітів мають пурпурові пиляки. Плоди глоду кулястої форми, яблукоподібні, криваво-червоного забарвлення, іноді можуть бути помаранчево-жовті. Вони мають борошнистий м'якуш, всередині якого знаходяться 3 або 4 кісточки. Цвіте ця лікарська рослина з травня по червень.
Глід криваво-червоний у дикій природі зустрічається в Середній Азії та Сибіру. В Україні цей кущ вирощують як декоративну рослину.
Хімічний склад та заготівля глоду криваво-червоного
Хімічний склад рослини досить багатий та різноманітний. Квіти глоду мають у своєму складі вітексин, сапонаретин, гіперозид, кверцетин, орієнтин, рамнозиди вітексину, гомоорієнтин, кавову і хлорогенову фенольні кислоти, ацетилхолін, холін і триметиламін. Плоди цього куща містять органічні кислоти, сорбіт, цукри, від 2 до 6 % пектинових речовин, від 20 до 100 мг% аскорбінової кислоти, близько 2 % fi-каротину, понад 500 мг% лейкоантофіанів та стільки ж антоціанів, а також вітамін К, від 1 до 3,5 % кумаринів, катехіни, стерини, фенолокислоти, флавоноли, олеанолову та урсолову тритерпенові кислоти.
У медицині застосовуються плоди та цвіт глоду криваво-червоного. Квіти разом з листям (або окремо) збирають під час цвітіння рослини, поки частина квітів ще не розпустилась. Сушать зібраний цвіт з листям у затінку або спеціальному приміщенні, після чого вага сировини зменшується до 18 - 20 %. Готовий сушений цвіт і листя глоду можна зберігати до 1 року. Плоди глоду криваво-червоного зривають після їх повного достигання і висушують в тіні при температурі від 50 до 60 градусів. Після сушіння вага плодів зменшується до 40 %. Зберігати сушені плоди глоду можна протягом 2 років. Ця рослина вважається офіційною лікарською, а сушені плоди і листя можна придбати в аптеках.
Застосування і властивості глоду криваво-червоного
Галенові препарати, які виготовляють з цієї сировини, мають кардіотонічні, гіпотензивні, седативні, спазмолітичні та десенсибілізуючі властивості. Глід криваво-червоний збільшує активність серцевого м’язу, внормовує кров'яний тиск, зменшує збудливість центральної нервової системи, в результаті чого сон стає більш спокійний, глибоким і тривалим, а після пробудження людина не відчуває стану психічного пригнічення.
Також необхідно зазначити, що спрямованість терапевтичної дії лікарських препаратів з цієї рослини пов’язана з вжитими дозами. Помірковані дози настоїв та відварів глоду криваво-червоного тонізують роботу серцево-судинної системи, а підвищені дози мають седативну і спазмолітину дію. У випадку значного перебільшення дози (у 4 - 5 разів більші за лікувальні) ліки з глоду сповільнюють серцебиття і викликають зайву сонливість.
Препарати, виготовлені з цієї рослини, нетоксичні, не викликають побічних ефектів та не чинять кумулятивної дії. Зазвичай ліки з глоду використовують для лікування захворювань серцевого м'яза та при коронаритах, що супроводжуються стенокардією. Також ліки з глоду використовують при склеротичній та вегетативно-нервовій формах гіпертонії, психічному перезбудженні, артеріосклерозі, гострому ревматизмі, запамороченнях і клімактеричному неврозі. Ліки з цієї лікарської рослини мають здатність усувати болісні симптоми, що властиві для жінок у клімактеричний період життя.
Плоди та цвіт глоду криваво-червоного часто застосовуються вкупі з іншими лікарськими травами. При цьому більш ефективними вважаються препарати, що виготовлені з квітів.
Рецепти з криваво-червоним глодом
Внутрішньо вживають настій з квітів. Для його приготування необхідно залити 20 грам свіжого цвіту склянкою 60% спирту або міцної горілки та витримати два тижні. Потім настій з глоду криваво-червоного проціджують та п'ють по 20 - 30 крапель, додаючи трохи води, протягом доби 2 - 3 рази. Щоб досягти седативного ефекту або отримати десенсибілізуючий засіб, дозування слід збільшити у 2 - 3 рази.
Для приготування настою з квітів глоду потрібно 5 грам сировини (приблизно 1 столова ложка висушеного цвіту) залити склянкою окропу, відстояти протягом години та пити по півсклянки тричі на добу.
Настій плодів глоду криваво-червоного готують з 10 грам сухої сировини та півсклянки горілки або 60 % спирту. Настоювати ліки потрібно протягом 2 тижнів, потім відцідити і вживати по 20 - 40 крапель, додаючи ліки у невелику кількість води.
Щоб приготувати екстракт з плодів цієї лікарської рослини слід взяти 25 грам меленої сировини, залити склянкою води і варити до тих пір, поки кількість відвару не зменшиться наполовину. Вживати ці ліки потрібно по 20 - 40 крапель три рази на день.
Суміш з 10 грам (однієї повної столової ложки) квітів глоду криваво-червоного, 20 грам собачої кропиви, 25 грам листя ожини сизої, 20 грам маренки запашної та 15 грам сухоцвіту багнового заливають склянкою окропу, витримують протягом 10 - 15 хвилин та вживають у такій же кількості три рази на добу щоб зменшити дратівливість, напади істерії, клімактерії та ін.
Також можна приготувати суміш з цвіту і плодів глоду криваво-червоного, омели білої, хвоща польового, 30 грам зубців часнику, 40 грам трави деревію звичайного, 10 грам квітів арніки гірської. Цю суміш у кількості 1 столової ложки заливають склянкою окропу і вживають по 50 грам 3 - 4 рази на добу при гіпертонії.
Як вже було сказано, в аптеках можна купити готовий настій глоду (Tinctura Crataegi), який потрібно вживати по 20 - 30 крапель, та рідкий екстракт глоду (Extractum Crataegi fluidum). який п'ють по 20 - 40 крапель тричі на день перед вживанням їжі.