Грейпфрут (Citrus paradisii) – це вічнозелене дерево цитрус висотою до 15 метрів, яке відноситься до родини рутових. У нього облистнена, компактна крона. Листя грейпфрута шкірясте, велике, продовгасте, загострене або тупе. Листки мають крилаті черешки. Квіти білого кольору, розташовані по 3 – 20 квіток в одній китиці або по одинично розміщені в пазухах листків. Плоди цієї лікарської рослини жовтого відтінку, ягодоподібні, кулясті, трохи приплюснуті, мають діаметр до 15 см, розміщені в гронах або відокремлено. М’якуш плодів грейпфрута соковитий, запашний, крупнозернистий, зеленуватого або жовтуватого кольору, іноді трохи з рожевим відтінком. Цвіте це дерево у травні, плоди його достигають у листопаді та грудні.
Грейпфрут у дикій природі не росте, його вирощують в субтропіках. В Україну плоди грейпфрута імпортуються як фрукти.
Хімічний склад грейпфрута
В основному плоди грейпфрута вживають свіжими, іноді їх консервують. Вони довго зберігаються у звичайних умовах без додаткової обробки.
Хімічний склад грейпфрута надзвичайно багатий на вітаміни та інші корисні для організму речовини. Плоди у плодах міститься (в розрахунку на 100 грам) до 1 г білків, 0,3 - 0,5 г жирів, близько 10 г вуглеводів, 0,4 - 0,5 г клітковини, 45 мг аскорбінової кислоти, 5 г лимонної кислоти, близько 0,04 мг тіаміну, 0,02 г В-каротину, 0,25 - 0,3 г нікотинаміду, 0,045 мг піридоксину та від 0,03 до 0,045 мг рибофлавіну. Крім цього, до складу плодів цієї лікарської рослини входить 181 мг калію, 2 мг натрію, від 12 до 18 мг кальцію, 6 мг магнію, близько 0,3 мг заліза та від 15 до 17 мг фосфору. Також слід зазначити, що в шкірі плодів міститься приблизно 265 мг аскорбінової кислоти. Трохи менше перелічених речовин має вичавлений сік.
Трохи гіркуватий присмак плодів грейпфрута зумовлений вмістом глікозиду нарингіну. Рожевий колір м’якуша плодів пов’язаний не з вмістом антоціанів, а з наявністю лікопіну та каротину. Калорійність 100 грам плодів грейпфруту становить близько 30 ккал.
Фармакологічні властивості плодів грейпфрута
Було досліджено, що плоди цього дерева мають тонізуючі та антисклеротичні властивості, вони покращують травлення, апетит, посилюють діурез.
Вживати грейпфрут лікарі рекомендують при дієтичному харчуванні, авітамінозі, гіпокінезії та ряді захворювань кишково-шлункової системи. Сік та плоди грейпфрута допомагають відновити організм після важких і тривалих інфекційних захворювань, інфаркту міокарда, хірургічних операцій, при фізичному виснаженні та розумовому перевантаженні. Відомо, що лорди цієї лікарської рослини допомагають позбавитись хронічної інтоксикації організму, лікують гіпертонію, зменшують температуру тіла.
Не рекомендується вживати грейпфрут лише при значному збільшенні кислотності шлункового соку.
Плоди рослини та сік зазвичай вживають по 100 - 200 грам два або три рази на добу незалежно від прийому їжі. Їх можна підсолоджувати цукром або медом (якщо в людини немає цукрового діабету).