Груша маслинколиста (Pyrus elaeagnifolia, кам'яничка) – це невелике деревце або високий кущ, який належить до родини трояндових. Висота його від 5 до 10 метрів. Гілки цієї лікарської рослини часто містять колючки і є густо опушеними в молодому віці. Листя груші маслинколистої овальне, обернене, лопатоподібне або широколанцетне, його ширина до 4 см і довжина до 8 см. Листки мають цілі краї та зарубчасто-зубчасті верхівки, з двох сторін вони повстисто-шерстисті. Квіти цього дерева двостатеві, правильні, білі з легким рожевим забарвленням, розміщені у щиткоподібних багатоквіткових суцвіття. Плоди груші маслинколистої несправжні, мають сферичну або грушоподібну форму та зелено-жовтий колір. Вони спочатку опушені а потім стають майже голі. Цвіте ця рослина з квітня по травень, її плоди достигають з жовтня по листопад.
Груша маслинколиста в Україні часто зустрічається на кримському півострові. Вона росте на вапнякових, глинистих і кам'янистих схилах. Цей кущ вирощують як фітомеліоративну рослину.
Хімічний склад і заготівля груші маслинколистої
Для виготовлення лікарських препаратів застосовуються плоди груші маслинколистої, які заготовляють після їх повного достигання. Про достиглість плодів свідчить їх колір, в цей період вони легко обтрушуються з дерева і падають самі. Зберігати свіжі плоди груші в домашніх умовах можна до 3 місяців. Для зберігання потрібно виділити місце у холодному приміщенні, яке не опалюється. Для більш тривалого зберігання плоди сушать в спеціальній сушарці, спочатку при температурі до 84 градусів, а потім досушують при температурі до 70 градусів. До лікарських рослин цей кущ належить неофіційно.
Хімічний склад груші маслинколистої містить багато корисних для організму органічних сполук. Плоди мають у складі дубильні та пектинові речовини, від 12 до 20 мг% аскорбінової кислоти, крохмаль, від 0,1 до 0,2 % яблучної, лимонної, винної та інших органічних кислот, ефірну олію, вітаміни В і РР, каротин, цукор та мінеральні солі.
Лікувальні властивості груші маслинколистої
В народній медицині використовуються свіжі плоди груші або виготовлена з них наливка. Плоди і наливку застосовують як в'яжучий засіб для лікування розладів шлунка та кишечника, а відваром сушених плодів груші лікують кашель, пронос, застосовують його як жарознижувальний і протигарячковий засіб. Сік груші п’ють для лікування нирковокам'яної хвороби як сечогінний засіб.
Вживають плоди груші маслинколистої свіжими, вареними, сушеними, квашеними, печеними. Часто їх переробляють на квас, повидло, або просто вичавлюють сік.
Дієтологи радять вживати свіжі плоди після тогою, як вони трохи полежать. Це сприяє зменшенню концентрації дубильних речовин, перетворенню частини крохмалю на цукор, та знижує кислотність соку.