Перейти до контенту

Ірга круглолиста – використання в народній медицині


рослина ірга в народній медицині Ірга круглолиста (Amelanchier ovalis, A. Rotundifolia) – це малорозгалужений кущ висотою від 50 см до 2 метрів. Ця лікарська рослина належить до родини трояндових. Молоді пагони спочатку мають опушення, потім оголюються і набувають пурпурно-коричневого забарвлення. Листя ірги круглолистої черешкове, чергове, кругло-овальної або кругло-яйцеподібної форми, має зубчасті краї. Верхні листки голі, зелені, нижні – опушені, білуваті. Пластини листків на верхівках загострені або мають невеличкі виїмки. Квіти цього куща двостатеві, правильні, п’ятипелюсткові, розміщені в густих китицях по 3-8 квіток на вершках гілок. Пелюстки квітів білі, лінійно-ланцетні. Плоди ірги соковиті, кулястої форми, спочатку вони червоні, а після достигання набувають чорного кольору з сизуватою поволокою. Вони достигають в кінці липня та на початку серпня. Цвіте цей кущ з квітня по травень.

Ірга круглолиста зустрічається в Криму, вона росте на відкритих кам'янистих ділянках, осипах. Цей кущ росте в лісах середнього гірського поясу. В нашій країні його вирощують в парках і садах як декоративну рослину.

Заготівля та хімічний склад ірги круглолистої

Для приготування лікувальних настоїв та відварів застосовують стиглі плоди, листя і кору цього куща. Достиглі плоди рослини не опадають, тому їх можна заготовляти аж до заморозків. Плоди збирають без плодоніжок, застосовують у свіжому стані або висушують у спеціальних сушарках. Листя ірги заготовляють з травня по червень, а кору збирають восени. До лікарських рослин цей кущ відноситься неофіційно.

Хімічний склад ірги круглолистої багатий на корисні речовини. У плодах рослини міститься 0,5 % дубильних речовин, близько 30 мг% флавонолів, понад 37 % аскорбінової кислоти, від 0,2 до 1 мг% провітаміну А, 11 % цукрів, а також стерини та мікроелементи кобальту, свинцю, міді. Листя і кора мають велику кількість дубильних речовин.

Лікувальні властивості ірги круглолистої

Свіжі зібрані плоди та вичавлений сік ірги можна змішувати з яблучним соком та вживати при лікуванні різних хвороб кишково-шлункового тракту, що викликані порушенням травлення.

Завдяки вмісту в плодах 3-ситостерину, що має антагоністичний вплив на холестерин, їх використовують для профілактики та лікування атеросклерозу. Також плоди ірги застосовуються як полівітамінний засіб, що збагачує організм вітамінами групи С і В.

Відвар з кори і листя ірги круглолистої має обволікаючі та в’яжучі властивості, його можна використовувати при кишково-шлункових розладах. Крім цього свіжі плоди цієї рослини застосовують для приготування компотів, варення та желе.