Консервовані овочі та фрукти – чи можна їх вживати дітям?


чи можна давати закрутки малим дітям – Продовження літа для дитини
– Оптимальні способи консервації
– Чи можна давати дітям продукти промислової консервації?

Вживати вітаміни дітям потрібно протягом всього року, але найбільша кількість вітамінів організму потрібна в зимовий період. Як відомо, зимою вибір свіжих овочі та фруктів для дітей досить обмежений. Залишається тільки один варіант — консервовані продукти. Однак виникає питання про те, чи можна вживати дітям консервовані овочі та фрукти? Якщо можна, то які з них будуть безпечними для малюків?

Продовження літа для дитини

Багато бабусь і мам намагаються своїм діткам продовжити літо шляхом приготування в домашніх умовах компотів, варення, ягідних морсів, сиропів, консервованих салатів та овочів. Смачні плоди, закриті у банці, містять багато рослинних волокон та мінеральних солей. При цьому овочі та фрукти після термічної обробки втрачають багато вітамінів та корисних речовин. Особливо схильний до руйнування дуже потрібний для організму вітамін С. Він розкладається навіть при дії світла. Крім цього, будь-які домашні консервовані закрутки завжди містять цукор, оцет і спеції. Всі ці продукти вкрай небажані для малих дітей, що не досягли ще трьох років. Виключенням можуть бути лише компоти. Дітям, яким виповнилось три роки, вже можна потроху давати консервовані овочі і фрукти. І хоча консервовані плоди не можуть порівнюватись зі свіжими за своїми властивостями, вони значно урізноманітнюють раціон харчування дітей, частково забезпечуючи організм вітамінами.

Оптимальні способи консервації

Який спосіб заготівлі овочів та фруктів для дітей на зиму можна вважати оптимальним? Найкраще перетерти плоди через металеве сито в емальованому посуді, заповнити масою банки, трохи простерилізувати і зберігати в темному прохолодному приміщенні. Кількість цукру повинна бути мінімальною. Ще один спосіб зберігання плодів та ягід для дітей — глибока заморозка.

Щодо овочів, практично всі жінки знають як їх правильно засолювати на зиму. Потім банки ставлять в темне місце і вони чудово зберігаються протягом всієї зими. Це найпростіший метод консервування овочів, але при солінні зберігається мало вітамінів, які вкрай необхідні дітям. Крім цього, значна кількість солі (іноді ще лимонної кислоти або оцту) є вкрай небажані для дітей.

Більш прийнятний спосіб консервації – квашення плодів. Заготовані на зиму таким чином овочі містять значно більше корисних речовин, а у квашеній капусті вміст вітаміну С більший навіть, ніж у свіжій. Є лише один негативний фактор – сіль, яка дуже шкідлива для малюків. Тому квашені та солені овочі для малих дітей вкрай небажані у раціоні харчування. Після трьох років дітям вже можна давати невеличкі порції таких консервованих плодів, але тільки як доповнення до основного харчування.

Отже найменш шкідливим і найбільш корисними все-таки є морожені фрукти та овочі, в яких зберігаються майже всі мінерали і вітаміни. Та й смак розморожених плодів теж близький до смаку свіжих. Щодо заготівлі – тут взагалі немає ніяких проблем. Достатньо овочі дрібно нарізати, скласти в поліетиленові пакети і покласти в морозильну камеру. Потрібно пам’ятати лише одне – після розморожування овочі та фрукти повторно заморожувати вже не можна. Інколи дітям не подобається те, що розморожені овочі втратили привабливу форму. Тоді їх можна використовувати для компотів або десертів.

Чи можна давати дітям продукти промислової консервації?

Якщо казати правду, то всі продукти промислової консервації, включаючи варення і соки, мають у своєму складі більше солі, цукру та олії, ніж домашні. Тому давати ці продукти малим дітям взагалі не можна. Однак, на сьогоднішній день в магазинах часто можна побачити консервовані продукти, що виготовлені спеціально для дітей (про це свідчить спеціальна відмітка на етикетці. Більшості таких продуктів можна довіряти, адже їх виробники проходять ретельний контроль щодо якості продукції. Але й спеціальні дитячі консерви не варто давати малюкам в необмеженій кількості.

Comments are closed.