Перейти до контенту

Конюшина гірська – лікувальні властивості та використання в медицині


конюшина як лікувальна рослина Конюшина гірська (Thfolium montanum) - це трав'яниста багаторічна притиснено-волосиста лікарська рослина, що відноситься до родини бобових. В конюшини гірської вертикальні нерозгалужені, висхідні при основі квітконосні стебла завдовжки від 30 до 70 см. Листя цієї трави трійчасте. Форма листка ланцетна або еліптична видовжена. Зверху поверхня листків жорстка з чіткими виразними жилками, знизу - волосиста, а краї пластинок - гострі, дрібнопилчасті. Квіти конюшини неправильні, дрібні, білого кольору, зібрані у щільні багатоквіткові одиничні або подвійні головки. Плоди рослини боби, вона цвіте з травня до вересня.

Конюшину гірську можна знайти по всій території нашої країни, вона росте на узліссях, серед чагарників, у світлих лісах, на на схилах балок, лучних степах і сухих луках.

Лікувальні властивості та хімічний склад конюшини гірської

З метою приготування лікувальних засобів заготовляють траву конюшини (Негba Trifolii montani) або цвіт (Flores Trifolii montani). Збір сировини потрібно здійснювати в момент цвітіння трави. До розряду лікарських рослин конюшина відноситься неофіційно.

Хімічний склад трави конюшини гірської багатий на корисні сполуки. Вона містить ефірну олію, глікозиди, жирну олію, трифолін, ізотрифолін, вітамін С та інші корисні речовини. В листі рослини вміст вітаміну С сягає 200 мг%.

В нетрадиційній медицині конюшина гірська, як і конюшина лучна, використовується у якості сечогінного, відхаркувального і протизапального засобу.

Для лікування з конюшини готують відвари і настойки, які допомагають у лікуванні захворювань легень і бронхів, а також застосовуються при болях в животі та шлунку.

З трави цієї лікарської рослини варять міцний відвар, який приймають на голодний шлунок при грижі. Цвіт конюшини використовується для приготування чаю, що допомагає при геморої та болях у жінок.

Як зовнішній засіб готують компреси з відвару квітів конюшини гірської. Цим відваром лікують опіки і нариви, або застосовують для приготування ванн від геморою.

Внутрішньо п’ють настій з конюшини гірської, для приготування якого береться столова ложка сировини та одна склянка окропу. Після настоювання протягом години ліки проціджують і приймають три рази на добу по третині склянки. Цей же відвар використовується для приготування ванночок і компресів.