Перейти до контенту

Косарики черепитчасті – хімічний склад, заготівля і використання


квіти косарики для лікування Косарики черепитчасті (Gladiolus imbricatus) - це трав'яниста багаторічна лікарська трава, яка належить до родини півникових. У косариків подвійна бульба цибулина, довкола якої знаходиться волокниста тоненька оболонка з паралельними волокнами. Стебло рослини просте, вертикальне, покрите листям, його довжина може становити від 50 до 120 см. Нижнє листя косариків лускоподібне, піхвове. Листя на стеблах мечоподібне, лінійне, із загостреними вершками. Ширина листка становить 5-20 мм. Квіти косариків розташовані у формі негустих однобічних колосків. В одному колоску міститься від 5 до 12 квіток. У квітки неправильна шестироздільна оцвітина рожево-лілового кольору з легким синюватим відтінком. Довжина квітки становить 25 - 35 мм. Цвітуть косарики черепитчасті з червня до вересня, їх плоди коробочки.

Косарики черепитчасті ростуть на Поліссі, в Лісостепу. Рослину можна знайти в мішаних і листяних лісах, на заболочених вологих луках, на галявинах і рідколіссях.

Фармакологічні властивості та використання косариків черепитчастих

Для приготування ліків застосовується листя і бульби цибулини цієї рослини. До лікарських вона відноситься неофіційно.

Хімічний склад косариків поки що невивчений. Але є дані про те, що у листі трави міститься багато аскорбінової кислоти.

У народній медицині косарики черепитчасті відомі як лактогенний, вітамінний і знеболюючий засіб. При використанні рослини як джерела вітамінів вживається настій листя. Такий же настій використовують і для натирання при лікуванні ревматизму.

Настій бульб цибулин косариків приймають від алергії, золотухи, ниркових захворювань і хвороб сечовивідних шляхів. Ці ліки допомагають вивести камені з нирок і є ефективним засобом стимуляції виділення молока у матерів. Для покращення загоєння ран можна прикладати до них подрібнені бульби рослини.

Для внутрішнього вживання застосовується настій бульб косариків. Щоб його отримати слід дві чайні ложки порізаної сировини залити двома склянками окропу і годину настояти. Пити готовий настій потрібно три або чотири рази на добу по столовій ложці.