Перейти до контенту

Козлятник лікарський – хімічний склад і властивості


від чого допомагає козлятник Козлятник лікарський (Galega otficinalis, чокабук, галега лікарська) — це трав'яниста багаторічна лікарська рослина. Козлятник належить до родини бобових, у нього розсіяно-волосисте або голе, розгалужене вертикальне стебло завдовжки від 50 до 80 см. Листя цієї трави непарно-перисте, складається з декількох (від 4 до 10) пар бічних лінійно-ланцетних або лінійно-довгастих листочків. Квіти козлятника лікарського неправильні, білого або блідо-блакитного кольору, розташовані в пазушних багатоквіткових щільних китицях. Плоди цієї трави боби, цвіте вона з червня до вересня.

Козлятник лікарський можна побачити поблизу річок та водоймищ, він росте на вологих ґрунтах і в чагарниках. Рослина найчастіше зустрічається на плавневих солонцях в низовині Дніпра, в кримських горах, степових регіонах Правобережжя та іноді в південній стороні Лісостепу.

Хімічний склад і фармакологічні властивості козлятника лікарського

Для лікування застосовується трава козлятника (Herba Galegae), яку заготовляють в момент цвітіння рослини. Під час збору сировини обрізають тільки трав’янисті верхівки рослини. Зібрану сировину висушують в сушарках або під наметами при температурі повітря не вище 40 градусів. Вага готової до зберігання сушеної трави складає 25 % від ваги свіжої сировини. До категорії лікарських рослин козлятник належить неофіційно.

Хімічний склад козлятника лікарського специфічний. Трава містить гіркі та дубильні сполуки, алкалоїд галегін, глікозид галютеолін, сапоніни та ін.

У нетрадиційній медицині козлятник лікарський відомий як потогінний і сечогінний засіб, що використовується при порушенні обміну речовин, нескладних формах цукрового діабету, від укусів змій і для покращення секреції молока в матерів що годують грудьми.

Зовнішньо використовується відвар козлятника лікарського, ним лікують лишай та екзему. Внутрішньо вживають настій козлятника, який готують з чайної ложки трави і склянки окропу. Приймати такий настій потрібно від 3 до 5 разів на добу по столовій ложці.