Перейти до контенту

Кудрявець Софії – властивості та використання рослини в народній медицині


рослина кудрявець в народній медицині Кудрявець Софії (Deskurainia sophia) це трав’яниста однорічна лікарська рослина, що належить до родини хрестоцвітих (капустяних). У неї розгалужене вертикальне стебло довжиною від 20 до 70 см. Листя кудрявця сидяче, триперисте або двоперисте. Листки мають довгасті лінійні частинки, вони опушені галузистими волосками. Квіти цієї рослини двостатеві, маленькі, правильні, блідо-жовтого відтінку, чотирипелюсткові, зібрані в китиці. Ця трава цвіте з травня до вересня, її плоди стручки.

Кудрявець Софії можна зустріти практично всюди на території України. Він росте як бур’ян на галявинах, біля житла людей, поблизу доріг та на полях.

Хімічний склад і фармакологічні властивості кудрявця Софії

Щоб приготувати ліки застосовують траву і насіння цієї лікарської рослини. Заготівля сировини проходить у період цвітіння кудрявця. До розряду лікарських ця трава відноситься неофіційно

Хімічний склад кудрявця Софії поки що повністю не досліджений. Відомо лише, що насіння рослини має більше 5 % глікозидів, а в листі міститься до 80 мг% аскорбінової кислоти і приблизно 40 мг% каротину.

У народній медицині відвар насіння кудрявця або настій з листя рослини застосовують як в’яжучий, кровоспинний, жарознижувальний і потогінний засіб.

Ліки з кудрявця Софії допомагають при гарячці, маткових кровотечах, проносах, малярії, дизентерії. Вони ефективні і при падінні артеріального тиску, що спричинений порушенням роботи серця.

Відвар насіння кудрявця є хорошим тонізуючим засобом, а також може застосовуватись як відхаркувальний і послаблюючий препарат. Для лікування нирковокам’яної хвороби, ниркових колік та водянки цей відвар приймають як сечогінний засіб.

Ще в нетрадиційній медицині настій трави кудрявця використовується для зняття істеричних нападів, а соком трави промивають гнійні рани та виразки.

Для вживання внутрішньо готується настій з чайної ложки трави кудрявця Софії та півтори склянки окропу. Настій витримують до повного охолодження та п’ють три рази на добу по столовій ложці.

Щоб приготувати відвар насіння кудрявця, потрібно прокип’ятити дві столові ложки сировини у склянці води, процідити і пити по тричі на добу по столовій ложці.