Перейти до контенту

Продукти харчування для дітей після року


продукти для дітей від року до трьох
- Молочні продукти для дітей після року
- Овочі та фрукти в харчуванні дітей після року
- М'ясо, риба і яйця в харчуванні дітей після року
- Крупи, хліб і макарони в раціоні дітей
- Напої та інші продукти для дітей після року

Незважаючи на те, що діти після року вже майже повністю самостійно здатні вживати їжу та більшість страв, давати їм всі продукти, які вживають дорослі, ще занадто рано. Справа в тому, що травна система дитини від року до трьох ще неповністю адаптована до тієї їжі, яку ми вживаємо щодня під час обіду, сніданку і вечері. Травлення в дітей є ще недостатньо розвиненим, а слизові кишечника і шлунка ще дуже ніжні, тому значна кількість продуктів буде викликати в дитини різного типу алергічні реакції, які вкрай небажані у цей період життя малюків.

Взагалі продукти харчування для дітей після року найкраще зможе підібрати дієтолог. однак існують і загальні правила складання раціону дитини, які регламентують вживання тих чи інших продуктів дітьми певного віку. Що можна їсти дітям після року? Які напої для малюків будуть найкращі? Чи можна дитині після року їсти м'ясо, хліб і яйця? Зараз ми розглянемо ці та ряд інших подібних питань більш розширено.

Молочні продукти для дітей після року

Значну роль у харчуванні дітей до року відігравали молочні продукти. З них дитина отримувала кальцій, білок, молочний жир та вітаміни групи В. Після року малюкам вже можна пити на добу до 200 мл кефіру і до 300 мл йогурту. Більшу кількість молочнокислих продуктів вживати не варто, адже вони містять кислі сполуки, які здатні перевантажувати травну і видільну систему дитини. Бажано, щоб йогурт був виготовлений спеціально для дітей. Під час вживання дитиною таких продуктів потрібно стежити, щоб вони були знежиреними, тобто, не вершковими, а молочними, та не мали у складі мінімальну кількість консервантів, сахарози, ароматизаторів і штучних добавок. Найкращим варіантом будуть живі йогурти, які забезпечують нормальну кишкову флору. Як правило, живі йогурти мають малий термін зберігання, що не перевищує 7 - 14 днів при температурі до +7 градусів. Їх слід тримати в холодильнику. Всі кисломолочні продукти, термін зберігання яких на упаковці більше 1 місяця, не містять живих молочнокислих культур, бо вони пройшли попередню термічну обробку. Молочні продукти для дітей після року можуть містити харчування, яке призначене для дітей від 6 до 12 місяців. Чому вони залишаються актуальними? Дієтологи вважають, що дітям до 2 років не бажано давати цільне коров’яче молоко, оскільки до білка коров’ячого молока у дітей часто спостерігаються алергічні реакції.

Ще один дуже важливим молокопродуктом є сир. Дітям після року на добу можна давати до 70 грам сиру. Також існує думка, що сир краще давати дітям по 140 грам але через день. Він може бути в натуральному вигляді, запіканки, пудингу, а вже після півторарічного віку дітям можна готувати сирники. Сир можна терти і застосовувати як добавку до макаронів, однак більшість дітей дуже люблять гризти сир власними зубами. Це дуже добре, адже у малюків розвиваються жувальні навики.

Вершковим маслом можна мазати хліб або додавати його в кашу. Добова доза масла для дітей після року становить 10 - 12 грам. При цьому не рекомендується проводити термічну обробку масла, тобто, застосовувати його як добавку до гарячих страв.

Овочі та фрукти в харчуванні дітей після року

Овочі та фрукти мають бути на столі малюка в досить широкому асортименті. Після року дитині можна давати потроху нові види ягід та фруктів: вишню, черешню, полуницю, персики, ківі, абрикоси, смородину, аґрус, малину, чорноплідну горобину, ожину, обліпиху, брусницю і чорницю, Можна навіть в невеликій кількості ввести в меню цитрусові. Однак знайомити малюка з новими фруктами слід дуже акуратно, ретельно спостерігаючи за реакцією організму дитини на кожен новий фрукт. При появі алергічних реакцій краще без порад дієтолога і педіатра не вводити в раціон нові фрукти. Ягоди з твердою та щільною шкіркою бажано переробляти на пюре, а соковиті та більш м'які фрукти дитині можна різати на маленькі частинки. Навіть коли малюк добре переносить цитрусові, давати їх надмірну кількість не можна, адже плоди цих рослин мають значну кількість кислот, які будуть подразнювати слизову оболонку шлунка і кишкового тракту. Виноград сприяє бродінню в кишечнику і має велику кількість вуглеводів, а от на вітаміни він значно бідніший від інших фруктів. Тому його дієтологи рекомендують вводити в раціон дитини вже після трьох років. Як правило, фрукти дітям дають після завершення основного прийому їжі, або застосовують їх як добавку до каш. Рекомендована добова кількість фруктів для дитини після року становить 200 - 250 грам. Крім цього, в меню малюка ще може бути до 100 мл фруктових соків. Починаючи від року дітям можна давати не лише відфільтровані прояснені соки, але й нектари з м'якоттю.

Щодо овочів, меню дитини після року повинно бути збагачене квасолею, зеленим горошком, томатами, буряком та ріпою. Бобові потрібно добре проварювати і давати в невеликій кількості, ретельно подрібнюючи, адже вони містять грубу клітковину, яка сприяє утворенню газів у кишечнику та підвищує його перистальтику, внаслідок чого можуть виникати болі в животі та пронос. Основне місце овочів - в гарнірах і супах. Їх додають до рибних і м'ясних страв. При цьому овочі дитині можна давати не лише варені, але й тушковані. Починаючи з року їх починають додавати в меню дітей у формі пюре, а вже після досягнення малюком півтора року дитині можна пропонувати шматочки відварених або тушкованих овочів. Крім цього, півторарічній дитині вже слід потроху давати городню зелень: петрушку, кріп, шпинат, салат, черемшу і зелену цибулю. Зелень слід дрібно сікти і додавати до супів та інших страв безпосередньо перед вживанням.

Рослинну олію бажано додавати на кінцевій фазі приготування страв, щоб вона мінімально піддавалась термічній обробці, бо під час нагрівання жирів завжди утворюються канцерогенні речовини, які дуже шкідливі не тільки для дітей, але й для їх батьків.

М'ясо, риба і яйця в харчуванні дітей після року

М'ясні продукти дітям можна давати у вигляді фрикадельок, парових котлет, пудингу і м'ясного суфле. Денна порція м’яса не повинна перевищувати 100 грам. Вже на другому році життя малюкам можна пропонувати подрібнене тушковане м'ясо, але під час вживання його дитиною необхідно стежити щоб вона не подавилася. Щодо сортів м’яса, в раціоні дитини може бути телятина і яловичина, кроляче м’ясо, індиче, куряче, і навіть нежирна свинина. Дозволяється дітям після двох років давати і субпродукти: язик, печінку та ін. Потрібно пам’ятати, що баранина, м'ясо качки і гусаки насичені тугоплавкими жирами, які важче перетравлюються, тому вони не повинні бути в щоденному раціоні малюка.

Рибу дитині після року потрібно давати не більше двох разів на тиждень. Вона може заміняти м’ясо, однак добова порція риби не повинна бути більшою, ніж 30 - 40 грам. З риби можна робити парові котлети або просто готувати тушковане філе.

Яйця є дуже важливим продуктом харчування дитини після року, оскільки в них міститься дуже багато корисних для організму речовин. Відомо, що в яйцях є значна кількість амінокислот, легкозасвоюваних білків, мінеральних сполук, фосфоліпіді, вітамінів A, D і Е, макро- та мікроелементів. Яєчний білок майже повністю засвоюється організмом. Слід також пам’ятати, що для харчування дітей після року можна використовувати лише перепелині та курячі яйця. Щодо яєць качки, гуски та інших водоплавних птахів, вони можуть бути джерелом небезпечних інфекцій. Слід зазначити, що перепелині яйця мають не лише більшу кількість білка ніж курячі, але й містять більше холестерину і жиру. Дієтологи вважають, що малюкам до півтора року можна давати тільки круто варені яйця або готувати з них яєчно-молочний омлет. Сирі яйця значно гірше перетравлюються і засвоюються, бо білок перебуває в не денатурованому вигляді, та й значно більша ймовірність зараження інфекціями. Можна додавати яйця і в різні страви, готувати з них млинці та сирники. Потрібно пам’ятати, що яйця належать до продуктів з алергенними властивостями (особливо перепелині), тому кожен день давати їх дитині не варто. Найкраще це робити тричі на тиждень, або хоча б через день. Дитині від року до двох достатньо давати одне куряче або два перепелиних яйця один раз на дві доби.

Крупи, хліб і макарони в раціоні дітей

В харчуванні дітей після року крупи повинні бути представлені в широкому асортименті. Але найбільш необхідними для організму дитини є гречка та вівсянка. також можна використовувати пшоняну, рисову і кукурудзяну крупи. Річній дитині набагато легше буде жувати і ковтати кашу, яка розварена до однорідної консистенції. Саме тому варто продовжувати давати дитині розчинні каші, а вже після півтора року поступово можна адаптувати малюка до розвареної без попереднього подрібнення крупи.

Макаронні вироби повинні бути в раціоні дитини в обмеженій кількості. Вони застосовуються для заправки супів або як гарнір. Час від часу можна використовувати в харчуванні дітей макаронні вироби. Зловживати макаронними виробами дієтологи не рекомендують, бо вони насичені легкозасвоюваними вуглеводами. В тижневому меню дитини макарони повинні бути не частіше двох разів.

Хліб можна також включити в раціон дітей після року. Однак спочатку дитині можна давати лише білий хліб, який легко засвоюється, а вже після півтора року дитину можна привчати до чорного хліба. Кількість хліба для дітей після року не повинна перевищувати 100 грам на добу, а після півтора року в денне меню можна додавати ще й 50 грам житнього хліба. Житній хліб викликає в кишечнику дитини бродіння, тому давати його до півтора року не варто.

Напої та інші продукти для дітей після року

Серед напоїв повинна переважати звичайна чиста вода. Це може бути спеціальна бутильована вода "для дитячого харчування" або звичайна кип'ячена вода. Також дітям після року можна пити молочні напої, овочеві та фруктові соки, неміцний чай, компоти (їх рекомендується варити без цукру, додаючи незначну кількість фруктози). Також до напоїв слід віднести відвари фенхелю, ромашки і м'яти. Будь-які газовані води, навіть звичайні мінеральні, давати дітям можна лише після трьох років. Справа в тому, що вуглекислота має здатність подразнювати слизову оболонку кишково-шлункового тракту малюка. Щодо кількості напоїв - їх визначить малюк самостійно. Звісно, обсяг випитих напоїв буде залежати також від раціону харчування, температури повітря, пори року та рухової активності малюка.

Кухонну сіль в раціоні дитини після року слід застосовувати в дуже малій кількості, не більше одного грама на добу. Щодо цукру, його можна додавати у страви та напої, які дитина їсть неохоче, щоб покращити апетит. Однак цукор краще буде замінити фруктозою, яка більш рівномірно та повільно засвоюється в організмі малюка. Вживання фруктози значно менше буде порушувати у ротовій порожнині малюка кислотно-лужний баланс, відхилення якого від норми є причиною карієсу. Та й фруктоза на смак майже удвічі солодша за сахарозу, однак давати її дітям від року до трьох потрібно також в незначній кількості. Щоб покращити смакові якості сиру і каші можна додати до них ягоди або фрукти. Чудовим варіантом будуть і сухофрукти. Лише іноді дитині після півтора року можна дати трішки поласувати зефіром, джемом, повидлом і медом. Щодо меду - спочатку потрібно переконатись, що в дитини не виникає від нього алергія. Добова доза всіх цукрів для дітей від року до двох не повинна бути більшою 40 грам.