- Причини харчового отруєння в дітей
- Ознаки та симптоми харчового отруєння
- Клінічна картина отруєння в дитини
- Лікування харчового отруєння в дітей
Під поняттям харчового отруєння в дитини слід розуміти специфічні патологічні симптоми, які розвиваються після вживання отруйних та неякісних продуктів харчування. Серед лікарів досить часто застосовується такий термін як токсикоінфекція або інтоксикація організму дитини. До цього поняття входять також причини отруєння (захворювання), а саме ураження органів дитини бактеріями і токсинами, які можуть бути продуктами життєдіяльності бактерій. А тепер давайте більш детально розглянемо способи лікування і симптоми харчового отруєння у дітей.
Причини харчового отруєння в дітей
До поняття недоброякісного продукту харчування слід відносити будь-які звичайні продукти, що вживаються дитиною майже щодня, які по тих чи інших причинах стали небезпечними для вживання у зв’язку з псуванням або набуттям шкідливого вмісту під дією бактерій. Причини псування продуктів можуть бути різні, а саме:
- закінчення строку придатності (коли розпочинаються процеси розкладання та гниття, що викликають утворення в продукті шкідливих для організму дитини токсичних речовин);
- зараження свіжих продуктів харчування шкідливими мікроорганізмами (сальмонела на курячому яйці або кишкова паличка на немитих овочах та фруктах);
- насичення свіжих продуктів токсичними речовинами бактеріального походження (якщо неправильно приготувати крем для кондитерських виробів, в ньому можуть виявитись токсини стафілококу).
Найбільше шкідливих мікроорганізмів та бактерій (коків, паличок) об’єднує в собі другий пункт, що вказаний вище. Всі ці хвороботворні мікроорганізми здатні викликати в дитини харчове отруєння, а також такі захворювання, як сальмонельоз, ешерихіоз, дизентерію, ботулізм в дитини та ін. І це далеко не повний перелік захворювання, причиною яких є отруєння продуктами харчування.
Слід зазначити, що перераховані вище захворювання лікарями прийнято відносити до ГКІ (гострих кишкових інфекцій), а не до харчових отруєнь. Але це повинно бути підтверджено методом виявлення бактерій в лабораторних умовах. У випадку, коли класифікувати мікроорганізми не вдалося, але при цьому спостерігаються типові симптоми харчового отруєння в дитини, застосовується загальний термін токсикоінфекція.
Таким чином, крім звичайних харчових отруєнь продуктами, лікарям часто доводиться мати справу з отруєннями хімічними речовинами, рослинами та іншими причинами потрапляння в організм токсичних продуктів. Але якщо отруїтися продуктами можуть практично всі, то отруєння побутовою хімією, рослинами та медичними препаратами відбуваються в основному через необережність дітей.
Ознаки та симптоми харчового отруєння
Враховуючи незрілість органів та систем дитини, харчове отруєння зазвичай має більш важкий перебіг, ніж в дорослих людей. Іноді буває так, що продукт харчування не завдає матері малюка, але викликає значну інтоксикацію в дитини.
Давайте перерахуємо причини, що призводять до харчового отруєння дитини:
- низька кислотність шлункового соку, який недостатньо ефективно знищує бактерії;
- недосконалість захисних функцій печінки (механізм виділення ферментів сформований недостатньо, що значно погіршує виведення токсинів з організму);
- прискорене всмоктування токсичних речовин слизовою кишечника, шлунка та ротової порожнини (це відбувається завдяки розвиненій системі кровопостачання);
- недостатня фільтрація речовин нирками;
- погіршення захисної функції кишечника (в малих дітей дуже часто спостерігається дисбактеріоз).
Всі ці причини призводять до більш частих харчових отруєнь у дітей, які проявляються набагато швидше з більш гострим перебігом, ніж в дорослих людей. У зв’язку з цим, коли виникають перші симптоми харчового отруєння в дитини, слід негайно викликати лікаря. Лікування харчового отруєння дітей в домашніх умовах можливе тільки при незначній інтоксикації та без істотного погіршення загального стану. Також необхідно відмітити, що самостійне лікування новонароджених дітей забороняється, оскільки існує висока ймовірність серйозних ускладнень.
Клінічна картина отруєння в дитини
Харчове отруєння в дітей прийнято поділяти на фазу безсимптомного перебігу та фазу розгорнутої клінічної картини.
Латентна (безсимптомна) фаза це період між проникненням інфекції в організм до появи перших симптомів. Здебільшого цей період триває від півгодини до однієї доби, що залежить від віку дитини, кількості вжитих продуктів, збудника інфекції або токсичної речовини, а також від індивідуальних особливостей організму. При цьому може взагалі не бути ніяких симптомів у вигляді дискомфорту, нездужання, слабкості, пітливості. Перші ознаки отруєння виникають після того, як в кров дитини потрапить відповідна кількість токсичних речовин.
Фаза розгорнутої клінічної картини харчового отруєння починається після потрапляння в організм токсину та появи симптомів захворювання і закінчується після повного виведення шкідливих речовин з організму дитини. При цьому тривалість періоду розгорнутої картини отруєння буде залежати не лише від особливостей організму дитини, але й від того, наскільки швидко було розпочато вживання необхідних заходів. В основному цей період триває від 5 до 7 діб.
Харчове отруєння у дітей проявляється ознаками ураження слизової кишечника і шлунка (гострий гастроентерит), значним зневодненням та загальною інтоксикацією. На певному етапі посилення слабкості та дискомфорту дитина стає млявою, у неї зникає апетит, виникає нудота і сонливість. Малюки в цей період відчувають значні болі в животі, у них підвищується температура тіла (іноді до 39 градусів). Діарея і блювота в дитини виникають як механізм прискореного виведення токсичних речовин. При цьому необхідно знати, що повторне блювання потребує невідкладної допомоги і негайного звернення до лікаря.
Блювота в дітей при отруєннях може іноді виникати більш ніж 10 разів за добу, що призводить до значного обезводнення організму, про яке свідчать такі ознаки:
- сухість шкіри;
- загострення рис обличчя;
- блідість;
- гіпотонія, анурія, судоми, ацидоз.
В основному значні симптоми харчового отруєння послаблюються протягом 2 - 3 діб, завершуючись відчуттям сонливості та слабкості. Більш тривалий час може зберігатись головний біль, болі в животі, згасаючі розлади травної системи, відсутність апетиту.
Лікування харчового отруєння в дітей
Комплексне лікування отруєння у дітей призначається виходячи з важкості клінічної картини, типу інфекції (інтоксикації) та віку дитини. Давайте перерахуємо заходи, які потрібно вжити батькам у випадку інтоксикації дитини внаслідок вживання неякісних продуктів харчування. Тож як швидко вилікувати харчове отруєння?
В першу чергу слід поповнити втрачену організмом рідину. З цією метою лікарями успішно застосовується розчин Регідрону. Його необхідно давати дітям по 1 - 2 столові ложки що 10 хвилин, а також після кожного нападу блювоти або проносу. Якщо цього препарату немає під рукою, тоді можна використовувати звичайну кип’ячену воду. При цьому слід пам’ятати, що воду потрібно давати часто і невеликими порціями.
Як тільки виникли в дитини перші ознаки харчового отруєння ефективним є вживання сорбентів (препаратів секта, полісорб, ентеросгель, активованого вугілля). Принцип дії цих медикаментів зводиться до втягування токсичних речовин та виведення їх з організму разом з препаратом. Тому при швидкому застосуванні цих ліків значно зменшується ймовірність потрапляння шкідливих речовин у кров дитини.
Кишкові антибіотики і протидіарейні препарати дозволяється застосовувати лише за призначенням лікаря-інфекціоніста після відповідного встановлення діагнозу методом лабораторних досліджень, якщо було виявлено збудники таких захворювань, як дизентерія, сальмонельоз, ботулізм та ін. Рішення дати дитині препарат від діареї або кишковий антибіотик без дозволу лікаря приймається батьками на свій страх і ризик. Тільки в окремих випадках допускається застосування без консультації з лікарем таких препаратів, як лоперамід та ентерофурил.
На період лікування в дітей харчового отруєння необхідна помірна дієта з відповідним обмеженням вживання солоних, гострих, солодких і мучних продуктів. При цьому необхідно повністю виключити з раціону молочні страви, соки і напівфабрикати.