Виноград культурний (Vitis vinifera) - це лазячий кущ, що належить до родини виноградових. У нього товстий стовбур з галузистими довгими вусиками на гілках. Листя черешкове, чергове, п'ятикутне або округлої форми, глибоко трьох-, п'яти- або семи-лопатеве, іноді цілісне. Квіти винограду розміщені у китицеподібних суцвіттях, вони бувають двостатеві, одностатеві та функціонально-маточкові. Плоди цієї лікарської рослини соковиті м'ясисті ягоди, які бувають різної форми і кольору, починаючи від жовто-зеленого до фіолетового і чорного. Ягоди винограду культурного знаходяться у гронах, цвіте цей кущ з травня по червень.
Виноград культурний культивують майже у всіх регіонах нашої країни, але найбільш популярною ця рослина є у лісостепових і степових районах, в Криму і на Закарпатті.
Заготівля та хімічний склад винограду культурного
У якості лікувальної сировини використовують листя і стиглі ягоди винограду. Щодо періоду заготівлі листя винограду обмежень не існує. Згідно з різними джерелами інформації, листя цієї рослини слід заготовляти у травні або червні, однак перевагу рекомендується віддавати листкам, що набувають червоного відтінку під час відмирання. У традиційній медицині та фармакології листя винограду не використовується.
Хімічний склад винограду культурного є дуже багатий. У ягодах міститься велика кількість глюкози (18 - 20 %), сахарози (5 - 6 %), дубильних речовин (3,4 - 3,5 %), а також органічні кислоти, антоціани, амінокислоти, аскорбінова кислота, флавоноїди, ароматичні речовини, стерини (ситостерин, α-ситостерин, ергостерин), катехін, епікатехін, галокатехін, провітамін А (каротин), вітаміни В, С, РР, сполуки заліза, калію, кальцію, фосфору та багато інших корисних речовини. У листі є значна кількість органічних кислот, цукрів, каротину, кверцетину, холіну, бетаїну, інозиту і дубильних речовин.
Лікувальні властивості та рецепти з винограду культурного
Фармакологічні властивості винограду культурного є широко відомі. Плоди рослини застосовують в традиційній і народній медицині. Відомо, що плоди винограду дуже позитивно впливають на організм завдяки своїй загальнозміцнюючій, жовчогінній, сечогінній та послаблюючій дії. Вживання ягід винограду суттєво покращує обмін речовин та апетит, стимулює кровотворення і кровообіг, нормалізує артеріальний тиск та понижує кислотність у шлунку.
Вживання плодів цієї лікарської рослини допомагає при виснаженні нервової системи, недокрів'ї, кахексії, хронічних бронхітах, хворобах печінки, емфіземі легень, атонічних і спастичних запорах, геморої, нефриті та нирковокам'яній хворобі.
Найбільш корисним та ефективним є вживання свіжих ягід винограду на початковій стадії захворювання туберкульозом. Щоб полегшити відхаркування п'ють відвар із сушених ягід винограду, а настій листя застосовують як ефективні ліки від гіпертонічної хвороби.
Внутрішньо зазвичай вживають свіжі ягоди натщесерце перед прийомом їжі тричі на день. Курс такого профілактичного лікування триває від 4 до 6 тижнів. При цьому добову кількість ягід поступово збільшують від 1 кг до 2 - 3 кг. З сушених плодів винограду культурного можна приготувати відвар. Для цього потрібно 100 грам ягід прокип'ятити протягом 10 хвилин у склянці води. Пити ці ліки потрібно по третині склянки три рази на день. Іноді для лікування використовують порошок, виготовлений з сушеного листя, який приймають по 1-2 грами тричі на добу.
Зовнішньо застосовують настій з листя винограду для примочок при шкірних захворюваннях, або для полоскань при ангіні. Відомо, що при кровотечах з носа допомагає порошок з листя, який потрібно вдихати носом. Виразки та гнійні рани добре лікуються прикладанням подрібненого листя.
Незважаючи на цілющі властивості винограду, існують і протипоказання для його вживання. Наприклад, ягоди цієї рослини заборонено їсти при цукровому діабеті, не рекомендується їх вживати при виразковій хворобі, ожирінні, уремічному стані, серцевій недостатності з набряками, колітах та процесах хронічного нагноювання у легенях.
Перед тим, як почати лікування ягодами винограду, необхідно полікувати зуби, а в процесі вживання плодів цієї рослини слід звести до мінімуму споживання інших фруктів та овочів, а також обмежити свій раціон у молоці, жирному м'ясі, пиві, мінеральній воді та спиртних напоях. Справа в тому, що одночасне вживання винограду з цими продуктами пришвидшує процеси бродіння у шлунку і може призвести до функціональних розладів роботи травної системи.