Змієголовник молдавський (Dracocephalum moldavica) – це однорічна трав'яниста розсіяно-коротковолосиста лікарська рослина, яка належить до родини губоцвітих. Вона має пряме розгалужене чотиригранне стебло заввишки 12 - 60 см. Листя змієголовника черешкове, супротивне, ланцетне, довгасте, зарубчасто-пилчасте. Верхні листки пилчасті, ланцетні. Квіти цієї трави неправильні, двостатеві, зібрані по 4 – квіток у кільця, які мають форму колосоподібного довгого суцвіття. Віночки квітів блакитно-фіолетові або білі, їх довжина від 20 до 25 мм, що у двічі перевищує довжину чашечки. Плоди цієї лікарської трави складаються з чотирьох горішків, цвіте вона з липня по серпень.
Змієголовник молдавський був завезений в нашу країну з Східної Азії. Він відомий як медоносна та ефіроолійна рослина. Іноді змієголовник дичавіє.
Хімічний склад і зберігання змієголовника молдавського
Для приготування ліків застосовують траву, яку збирають у період цвітіння. Для сушіння зібраної сировини використовують укриття або кімнати з достатньою вентиляцією. Під час висушування змієголовника температура повітря не повинна перевищувати 40 градусів. До лікарських ця трава належить неофіційно.
Хімічний склад змієголовника молдавського своєрідний. У траві є приблизно 50 % цитралю, 7 % неролу, близько 0,15 % ефірної олії, 30 % гераніолу, 0,2 % тимолу, лимонен, сесквітерпен та ряд інших сполук.
Фармакологічні властивості змієголовника молдавського
Рослина має протисудомні, седативні, ранозагоювальні, знеболюючі властивості. В нетрадиційній медицині цю траву застосовують інколи замість меліси лікарської.
Найбільш поширеними терапевтичними показаннями для застосування змієголовника як внутрішнього засобу є невралгія, тахікардія, початкові стадії простудних захворювань та легка форма мігрені.
Зовнішньо цю рослину застосовують для компресів та полоскань при ревматизмі, забиттях і зубному болі. Подрібнене молоде листя змієголовника прикладають до гнійних ран.
Трава змієголовника використовується також для покращення апетиту і травлення.
Для внутрішнього застосування готують настій зі столової ложки сировини і склянки окропу. Засіб витримують 15 хвилин, охолоджують, проціджують і п’ють за декілька хвилин до вживання їжі по столовій ложці тричі на добу.