Перейти до контенту

Артишок посівний – застосування та лікувальні властивості


використання артишоку для виготовлення ліків Артишок посівний (Cynara scolymus) – це багаторічна трав'яниста лікарська рослина, що належить до родини складноцвітих (айстрових). Стебло цієї рослини гіллясте, прямостояче, висотою 0,5 - 1,5 м, сіро-зеленого кольору. Листя перисто-розсічене, велике, знизу опушене. Квіти синьо-фіолетового або синього кольору, зібрані у великі кошики діаметром до 25 см. Плоди артишоку посівного - сім'янки. Цвіте ця рослина з червня по липень.

Артишок посівний завезений в Україну із Середземномор'я. Його культивують в нашій країні як овочеву рослину, на півдні - у відкритому грунті, на півночі – у закритому.

Фармакологічні властивості та хімічний склад артишоку посівного

Кошики цієї рослини містять біля 3% білку, 10 - 15 % вуглеводів, а також вітаміни В1, В2, аскорбінову кислоту, інулін, каротин та цинарин, що представляє собою сполуку фенолу. Біологічно активні фенолокислоти (хлорогенова, кавова, кофеїлфінна, неохлорогенова) містяться також у листі цієї рослини.

Описуючи фармакологічні властивості, слід в першу чергу зазначити, що цинарин, який міститься в артишоку посівному, має сечогінну, жовчогінну та протисклеротичну дію. Приблизно такі ж властивості характерні й фенолокислотам. Завдяки їм стимулюється утворення жовчі, покращується діурез, стимулюється та збільшується виведення з організму сечовини, регулюються функції щитовидної залози.

Застосування артишоку посівного

Вживають артишок у відвареному вигляді або консервують. Також з кошиків цієї рослини готують салати. Вживати цю рослину рекомендовано людям з такими захворюваннями, як діабет, атеросклероз, порушення роботи печінки, а також людям похилого віку.