Перейти до контенту

Загальний аналіз сечі дитини – розшифровка та пояснення


розшифровка загального аналізу сечі дитини
- Таблиця розшифровки аналізу сечі дитини
- Таблиця норми аналізу сечі дитини до 1 року
- Колір сечі
- Прозорість
- Щільність
- Реакція сечі (pH)
- Білок у сечі
- Глюкоза у сечі
- Лейкоцити
- Еритроцити
- Циліндри
- Епітелій сечі
- Слиз і бактерії
- Солі у сечі

Під час розвитку та росту всі діти стикаються з впливом цілого ряду негативних зовнішніх факторів. Однак про це знають не всі батьки. В цей період організм дитини адаптується і знайомиться з навколишнім середовищем і контакт з ним не обходиться без значної кількості інфекційних, запальних, простудних і травматичних захворювань. Регулярне нездужання дитини завжди є ознакою розвитку одного із захворювань. При цьому батькам потрібно знати, що їхні діти є маленькими дорослими людьми, хоча симптоми хвороб, реакція організму та особливості перебігу захворювань можуть часто можуть відрізнятись від аналогічних проявів у дорослих людей.

Слід зазначити, що для проведення обстеження і встановлення діагнозу захворювань у дітей значно рідше застосовується складна діагностика, ніж при виявленні хвороб у дорослих. Типовим для дітей є застосування традиційного аналізу крові та сечі, за допомогою яких лікарі виявляють у дітей причини погіршення здоров'я. При цьому найпоширенішим методом визначення причини захворювання у дитини є загальний аналіз сечі, який може застосовуватись не тільки при виявленні ознак захворювань, але й у цілях профілактики. На основі аналізу сечі дитини лікарі в основному й призначають курс лікування, а потім при повторному аналізі сечі встановлюють його ефективність.

В загальному результати загального аналізу сечі у дітей мало чим відрізняються від таких же аналізів у дорослих людей, однак відмінності все-таки існують. Давайте розглянемо які повинна бути норма аналізу сечі в дитини та чим можуть бути спровоковані відхилення від цієї норми.

Таблиця розшифровки аналізу сечі дитини

 Показник Норма Відхилення
Колір та прозорість  Солом'яно-жовта прозора Червоний, коричневий (якщо не вживались такі продукти як буряк, ревінь і т.п.), каламутна сеча із згустками, наявність запалень сечостатевої системи
Питома вага (щільність) До 2 років 1004…1006;
До 5 років 1012…1020;
До 12 років 1011…1025
Низька питома вага можлива при захворюваннях нирок, значній кількості пиття, нецукровому діабеті. Висока питома вага при цукровому діабеті, високій температурі, проносі, блювоті
Реакція сечі  Слабокисла 4.5-8.0 рН Лужна або нейтральна при вживанні великої кількості овочів та фруктів, або при наявності інфекції сечової системи
 Глюкоза - Цукровий діабет
 Білок - В нормі до 0.036 г/л. Підвищений - при захворюваннях нирок та підвищеній температурі
 Епітелій 1 - 2 Запалення сечостатевої системи
 Циліндри 0 - 1 Цистит, уретрит
Лейкоцити 0 - 6 При наявності більше 20 є ознакою запалення нирок або сечостатевої системи
 Еритроцити 0 - 2 Запалення сечостатевої системи
Слиз Відсутній або є незначна кількість Запалення сечового міхура або сечової системи
Солі  Відсутні або є незначна кількість Порушення в організмі дитини
 Бактерії та гриби Відсутні Інфекційні захворювання

Таблиця норми аналізу сечі дитини до 1 року

 Показник  Норма
 Колір та прозорість  Солом'яно-жовта, прозора
 Реакція сечі  Слабокисла 4.5-7.5 рН
 Питома вага (щільність)  1001-1005
 Глюкоза, еритроцити  -
 Білок  Відсутній або до 0.002 г/л
 Лейкоцити  Немає або не більше 3
 Циліндри, солі, бактерії  -
 Слиз  Відсутня або є незначна кількість

Колір сечі дитини

Насиченість кольору сечі дитини завжди залежить від вмісту і кількості розчинених речовин. Слід пам’ятати, що сеча у дітей у нормі завжди є набагато світлішою порівняно з сечею дорослих людей. Під час грудного вигодовування немовлят їх сеча повинна бути білого (світлого) відтінку або мати незначне жовтувате забарвлення. Після переводу дитини на змішане харчування колір сечі повинен бути більш насиченим і яскравим. В основному відтінок сечі у дітей при штучному та змішаному харчуванні повинен мати жовтий або солом'яний колір. При цьому вживання дитиною продуктів, які мають багато пігментів, завжди призводить до зміни кольору сечі, яка іноді може набувати насиченого жовтого, блідо-червоного або коричнюватого відтінку. Найчастіше колір сечі дитини змінюється під впливом таких продуктів, як морква, буряк, цитрусові фрукти та різні ягоди.

Прозорість сечі дитини

Загалом сеча у дітей повинна бути прозорою в перші дві години після її випускання. Потім в сечі починає поступово утворюватись муть, кількість якої поступово зростає і згодом вона займає увесь об'єм. Причин каламутності сечі в дитини є всього дві – наявність солей та поява лейкоцитів. При цьому, якщо каламутність сечі у дитини пов’язана з вмістом солей, то це не є відхиленням від норми. Якщо ж причиною є високий вміст лейкоцитів – це свідчить про розвиток запального захворювання.

Щільність сечі дитини

Щодо щільності сечі у дітей, то цей показник буде змінюватись з віком. Нормальною для новонароджених лікарі вважають щільність у межах 1001-1005. Якщо ж мама, яка годує дитину, буде вживати значну кількість жирних продуктів та м'яса, то щільність сечі в дитини буде підвищеною. Зворотну дію проявляють фруктові та овочеві дієти, які занижують цей показник у дітей. У дітей віком до 6 місяців питома вага сечі у нормі становить від 1005 до 1015, поступово зростаючи до показника 1020 під час досягнення дитиною 3-річного віку. Таке явище можна пояснити збільшенням кількості м'ясних продуктів у раціоні дітей. Також щільність може зростати після значного потовиділення. Щоб знизити показник щільності сечі у дитини їй потрібно давати багато пити та вживати рослинних продуктів. Слід зазначити, що тимчасові коливання щільності вважаються фізіологічною нормою і не свідчать про наявність патологічних змін в організмі дітей.

Реакція сечі дитини (pH)

В загальному нормальною є слабокисла (у межах 5-7) та нейтральна (близько 7) реакція. Однак, після вживання дитиною їжі, під час забору аналізу сечі рН буде близькою до лужної (більше 7). Таке явище викликає вживання житнього хліба, овочів, фруктів, а також значне потовиділення. Кисла реакція сечі у дитини (менше 7) визначається після вживання білкових продуктів, пшеничного хліба, жирної їжі, а також після значних фізичних навантажень і голодування.

Білок у сечі дитини

Він часто визначається у новонароджених дітей віком у кілька тижнів. При цьому показник білка в дитини протягом цього періоду повинен бути не більшим, ніж 0,036 г/л. Також підвищення рівня білка в сечі дитини відбувається коли вона робить свої перші кроки і тривалий час стоїть на ніжках, що пояснюється ортостатичною протеїнурією. Загалом вміст білка в сечі дітей завжди спостерігається під час сильного фізичного навантаження, але після сну та відпочинку він повертається до норми.

Глюкоза у сечі дитини

Найчастіше глюкозу виявляють у сечі після вживання дитиною продуктів. Які містять багато вуглеводів: виробів з борошна, овочів, картоплі. У немовлят характерною ознакою теж є вміст у сечі великої кількості глюкози. Особливо це помітно у період грудного вигодовування дитини при шлунково-кишкових розладах, які супроводжуються проносом, блювотою, метеоризмом, відрижкою. Однак наявність глюкози в сечі дитини не є фактом патології.

Лейкоцити у сечі дитини

Вміст лейкоцитів в осаді сечі дитини повинен бути у полі зору не більше 3. Необхідно відмітити, що кількість лейкоцитів буде більшою, якщо під час забору аналізу статеві органи не були чистими та ретельного вимитими. Інших фізіологічних причин підвищеного вмісту лейкоцитів не існує.

Еритроцити у сечі дитини

Еритроцити в сечі дітей виявляються досить часто. Нормальною вважається їх кількість у межах від 2 до 3 у полі зору. Однак після тривалих тренувань, значних фізичних навантажень, або тривалого стояння на ногах рівень еритроцитів може збільшитись до показника 75.

Циліндри у сечі дитини

Циліндри у сечі дитини можуть бути різні: епітеліальні, лейкоцитарні, гіалінові, воскоподібні, еритроцитарні та зернисті. У сечі новонароджених дітей завжди спостерігаються гіалінові циліндри, які згодом зникають. Загалом зернисті та гіалінові циліндри можуть свідчити про розлади травної системи, неправильне харчування і порушеннях водного балансу в організмі дитини. До появи циліндрів у сечі грудних дітей призведуть також розлади, викликані введенням прикорму. Інколи дане явище спостерігається після фізичного навантаження або при різкій зміні температури навколишнього середовища. Такі причини появи циліндрів у сечі дитини є функціональними і повертаються до норми відразу після зникнення факторів впливу. Ісаї інші випадки появи циліндрів у сечі дитини є приводом для обов’язкового відвідування лікаря.

Епітелій сечі дитини

Нормальне його значення не повинно бути більшим ніж 1-2 у полі зору. У випадку недотримання правил особистої гігієни статевих органів під час забору аналізу кількість епітелію в сечі дитини буде більшою.

Слиз і бактерії у сечі дитини

Наявність у сечі дитини бактерій або слизу є прямим свідченням розвитку захворювання.

Солі у сечі дитини

Виявлення кристалів солей є досить частим явищем у розшифровці загального аналізу сечі дитини, вік якої менше 1 року, та у дітей старшого віку. Слід пам’ятати, що це не є обов’язковою ознакою патології, оскільки солі виводяться з організму під час фізичної активності, а їх вміст завжди залежить від режиму та продуктів харчування.